1. Body
De body vormt de basis van een keepershandschoen en kan uit verschillende soorten materialen bestaan. Op de body wordt de rest van de keepershandschoen vastgemaakt. Tegenwoordig wordt er vaak gekozen voor goed ademende materialen. Dit kun je herkennen aan materiaal dat lijkt op gaas, een voorbeeld hiervan is mesh. Er bestaan veel verschillende materialen die als body worden gebruikt.
2. Foam
De foam (ook wel latex genoemd) op de palm van de keepershandschoen is het belangrijkste onderdeel van een keepershandschoen. De foam is verkrijgbaar in verschillende diktes, varianten en kleuren. De foam bepaalt de grip van de keepershandschoenen. Over het algemeen geldt, hoe duurder de keepershandschoen, hoe zachter de foam. De zachte foam zorgt voor een betere grip maar vaak ook voor een hogere slijtgevoeligheid. Met name Elite Sport en Uhlsport zijn continu bezig met het verbeteren van de foam zodat de duurdere zachte foam een steeds langere levensduur krijgt.
3. Cushing
Naast de foam zit er aan de binnenzijde van de keeperhandschoen ook een laag dempend materiaal, dit wordt de cushing genoemd. Als er keepershandschoenen worden aangeboden zie je vaak staan dat de foam dikte 4mm + 3 mm heeft. Het eerste aantal mm zegt iets over hoe dik de foam zelf is. De tweede variant zegt iets over de dikte van de cushing. Foam en cushing samen zorgen voor het vang en draag comfort.
4. Backhand
De backhand van de keepershandschoen bepaalt in belangrijke mate hoe de keepershandschoen eruit ziet. De backhand kent vaak verschillende patronen en wordt in de mooiste kleuren gemaakt. Het gebruikte materiaal bepaald in belangrijke mate het draagcomfort van de keepershandschoen. Bij de duurdere modellen bestaat de backhand vaak uit latex, ook kan de backhand gemaakt zijn van kunststof. Vaak is de backhand een dikkere laag dan de foamlaag. Hoe dikker het materiaal van de backhand, hoe robuuster de handschoen aanvoelt. Bij keepershandschoenen met fingersaves is de backhand meestal dikker dan bij keepershandschoenen zonder fingersaves.
5. Sluiting
De sluiting wordt ook wel bandage genoemd en komt vaak in twee varianten. We onderscheiden de klassieke bandage en de elastische bandage. Een klassieke bandage wordt altijd eenmaal om de pols geslagen. De elastische bandage sla je of eenmaal om de pols, maar vaker zie je het gebruik van een elastische bandage die tweemaal om de pols wordt geslagen. De voorkeur voor een van beide is erg persoonlijk. Klassieke bandage sla je maar eenmaal om de pols en doordat polsdiktes kunnen verschillen, zit dit bij de een fijner dan bij de ander. Voordeel van een elastische bandage is dat het altijd strak zit bij iedere pols doordat het een rekbaar materiaal is. Nieuw van Elite Sport is de elastische polsbandage die is voorzien van de Stretch Strap Teckniek waardoor de handen niet meer verschuiven in de keepershandschoen tijdens het keepen.
6. Fingersave
Fingersave (vingerbescherming) is bedacht om de vingers te beschermen tegen harde schoten waardoor je vingers minder snel blessures oplopen, vaak gaat het bij vingerblessures om opgerekte banden (kneuzing) of nog pijnlijker een vinger uit de kom. Dit wordt veroorzaakt door het te ver omslaan van de vingers of duim. Bij een aantal model keepershandschoenen heb je de mogelijkheid om de fingersave uit de keepershandschoen te halen door middel van een klittenband die je kunt openen en sluiten, met name Elite Sport gebruikt deze techniek. Fingersave is aan te raden voor jonge keepers die niet of nauwelijks ervaring hebben met het tegenhouden van ballen of voor keepers die vaker een vingerblessure hebben opgelopen (deze tapen ook vaak de vingers).
Reactie schrijven